Blogger Backgrounds

Informasi untuk Wanita

Pelbagai panduan, petua, resipi dan info untuk dikongsi bersama-sama anda.

Wednesday, July 20, 2011

DELIMA DUA MUSIM


BAHAN-BAHAN:

1 biji buah sengkuang Cina - dibersihkan dan dipotong dadu
Sedikit tepung ubi
Air untuk merebus
Sedikit pewarna merah
Sedikit santan yang telah direneh
Sedikit air gula putih

CARA PENYEDIAAN:
  1. Sengkuang Cina yang telah dipotong dibasahkan terlebih dahulu.
  2. Gaulkan ia dengan tepung ubi.
  3. Sediakan periuk berisi air bercampur pewarna merah lalu dididihkan.
  4. Masukkan ramuan sengkuang ke dalam periuk berisi air rebusan yang sedang mendidih.
  5. Biarkan bebola sengkuang cina ini selama 5 minit.
  6. Angkat setelah ia terapung dan cuci dengan air sejuk.
  7. Masukkan bebola ini ke dalam cawan. Bubuhkan santan dan air gula ke dalamnya.
  8. Sesuai dihidang sejuk.

(Sumber: Majalah Mingguan Wanita)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...